tisdag 7 april 2009

Trendspaning i Plaza Stora Kök & Badguiden

Undertecknad trendspanar i Plaza Stora, nr 3 2009 …

— Vad ser du för trender inom dukning?
— Köket är inte längre ett sterilt matlagningslaboratorium att visa upp, utan en kreativ verkstad att samlas, trivas och laga mat i. Vi vill omge oss med färg, gärna klara grundfärger som rött, grönt, gult och blått. Jag skulle gärna kombinera vitt, gult och blått i ett kök. Det vore fräscht och annorlunda.
— Vilka material tycker du känns rätt 2009?
— Gamla material på nytt sätt. Bildäck, presenningar, glas, plast och dagstidningar får nytt liv i form av väskor, möbler och prydnadssaker. Vi tänker långsiktigt och miljösympatiskt och det syns i materialvalen. Ädelträ får en renässans tack vare FSC-märkningen som garanterar ett hållbart skogsbruk. Vi har tröttnat på ek och rostfritt; svart och vitt håller än.
— Har du några bra tips från ditt eget kök?
— Bedöm inte saker och ting enbart efter designvärde – prylar har ett praktiskt värde och ett glädjevärde också.

Gamla material på nytt sätt: schweitziska företaget Freitags produkter tillverkas av återvunna lastbilspresenningar, bilbälten och cykelslangar. Resultatet är oslagbart stryktåliga produkter. Om du vill kan du designa din egen väska genom att själv välja vilket utsnitt och vilken presenning som ska användas vid tillverkningen.
Multifärgade sittpuffen Miss Gana Ottoman värnar inte bara om miljön, hon skapar arbetstillfällen för hantverkare på brasilianska landsbygden också. Miss Gana Ottoman är tillverkad av överblivna flipflops och trivs både ute och inne. Dock är hon – som alla flipflops – något solskygg eftersom materialet bleks med tiden. Design av Karin Wittmann Wilsmann för designstudion Gueto.

Inga kommentarer: